Asya ilk kez bir aya yakın bizden ayrı kaldı. Ankara’ya çok gitmek istemesine rağmen evinden ayrılmayı istemedi. Ya anneyle gidelim, ya da anneanne bizim evimizde olsun istedi. Sonuç olarak yaklaşık 20 gün Ankara’da kaldı. Çok eğlendi, çok mutlu oldu ama sürekli beni aradı. Hatta bir ara sesimi kaydedip gönderdim ve beni istedikçe onu dinleyerek sakinleşti.
Bu sürenin bir haftasında Ankara’da beraberdik ve adından Antalya’ya gittik. Bu arada çok iyiydi ama bayrama kadar ayrılık Asya’yı oldukça gerdi. Anladım ki bir gün bile ayrı kalmaya tahammülü yok.
Eve geldikten bir saat sonra vücudunda ürtiker oldu ve ertesi gün ilk günkü gibi ayak tabanları şişti. Yavaş yavaş bütün eklemlerinde kabarıklıklar oldu. Doktora anlattığımda yemek içmekten öte, strese bağlı olacağını söyledi ve “Tavegyl” şurup verdi. Neyse ki 4 günde toparladık. Aslında annemden biliyorum, annem de stresten çıktığı anda ürtikeri azardı.
Demek ki neymiş…
Ne anne evlattan, ne evlat anneden ayrı kalamazmış (Nokta)
Daha önce uzmanlar da yazmış ve demişler ki…
Aşırı stres kurdeşen hastalığına neden oluyor
Uzmanlar, Kurdeşen (ürtiker)inen belirgin özelliklerinin ciltte 1-2 santim çapında kırmızı, kabarık, kaşıntılı, yer değiştiren döküntüler olduğunu ve bu hastalığının önemli nedeninin stres olduğunu söylüyor.
Bu durum Dermatoloji polikliniklerine başvuran hastaların yüzde 5’inde görülüyormuş.
Hastalık yüzde 60-70 oranında strese bağlı olarak ortaya çıksa da bazı antibiyotik ilaçlar, ağrı kesiciler, ev tozları, gıdalar, çürük diş ve vücudun herhangi bir yerindeki iltihaplanmalar da kurdeşene neden olabiliyormuş.
Bakıldığında ‘yamalı asfalt’ görüntüsü verir
Kurdeşen ciltte 1-2 santim çapında kırmızı, kabarık, kaşıntılı, yer değiştiren döküntüler gibi oluşur ve kabarıklıklar genellikle yüzde, kollarda, bacaklarda ve parmaklarda oluşuyor.
Kurdeşen hastalığının ‘anjioödem’ denilen kronik bir türü daha varmış ve anjioödem de genelde ciltteki kızarıklıklara ek olarak dudak ve gözlerde balon gibi şişlikler olarak beliriyormuş. Anjioödemde derinin alt tabakaları da olaya iştirak ettiği için şişlik çok ön plandadır. Şişliğe kaşıntıdan ziyade yanma hissi eşlik edebilir.
Rastgele ilaç kullanmayın
Hastalığın tedavisi için mutlaka bir cilt doktoruna başvurulması gerekiyor. Alerji testlerini içeren araştırmaların yapılması çok önemli. Kurdeşen, hastalık etkenlerinin ortadan kaldırılmasıyla genel olarak kendiliğinden geçiyor ve tekrar etmiyormuş. İlaç tedavisi uzun süre geçmediği durumlarda kullanılıyor.